Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Pages

Bazga – Prirodni lijek protiv mnogih oboljenja

Bazga, odnosno zova je jako poznata ljekovita biljka naših krajeva. Zova dolazi iz porodice Caprifoliaccae, a u narodu je poznata i kao Bazga, i kao Zova.

Latinski naziv za ovu ljekovitu biljku je Sambucus nigra.

Bazga raste samonikla na rubovima šuma, uz plotove, ograde i živice u naseljima, na zapuštenim i neobrađenim mjestima i uz potoke gdje ima dosta vlage.

Još iz vremena Hipokrata ova biljka je bila tražen prirodni lijek, za koji se znalo da djeluje. Njezina ljekovita svojstva pomažu ljudima u liječenju raznih upala, probavnih tegoba, reumatoidnih oboljenja i astme. Bazga će pomoći u čišćenju organizma, izbacivanjem toksina kroz znoj, jer ona potiče na znojenje.

Radi se o biljci koja ima oko 4 m visok, stablu sličan grm, čije šuplje grane, drvenaste, ispunjene bijelom, mekanom, spužvastom srčikom, imaju nasuprotno izrasle neparno peraste listove, sastavljene od po 3, 5 ili 7 jajolikih, šiljastih lisaka nazubljenih rubova.

Bazgu beremo: 

Lišće, kora i korijen u proljeće, cvijet u lipnju, dok se nije posve rascvao, a bobice potkraj ljeta, kad dozriju. Sivi vanjski bradavičasti sloj kore ostruže se prije upotrebe i baci, a upotrebljava se samo onaj unutarnji, zeleni. Cvijet se bere za toplih i suhih dana. Cijeli cvijet se objesi na konop ili razastru na papir na toplom mjestu ili na propuhu, da bi se što brže osušile i ostale žuto-bijele. Ako cvijet poprimi smeđu boju, ili uopće potamni, valja ga baciti jer nije za upotrebu.

Poznato je da su cvjetovi bazge iznimno bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C, a bobice ove biljke u sebi kriju alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C. Sve su to sastojci koji nam pomažu protiv određenih tegoba.

Pretpostavlja se da su flavonoidi, koji su inače jako dobri antioksidansi koji štite naše stanice od oštećenja, sadržani u bazgi najviše odgovorni za većinu njezinih ljekovitih svojstava. Zbog toga se bazga koristi u liječenju degenerativnih bolesti i kao prevencija karcinoma.
Dobra je i protiv gripe i prehlade, jer jača imunitet. Osim toga, bazga ima antivirusno i antimikrobno djelovanje.

Za liječenje gripe i prehlade možete koristiti i ekstrakt bazge koji možete kupiti u trgovinama zdrave hrane i biljnim ljekarnama.

Bazga je korisna kod astme i upale dišnih putova, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja.
U proljeće cvijet bazge možete koristiti kao sredstvo protiv peludnih alergija.