Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Pages

Bijeli luk


bijeli luk - priroda liječi

Jedete li sirov češnjak dva puta sedmično, mogli biste gotovo prepoloviti rizik od razvoja raka pluća, pokazuje nova studija.
Studija provedena u Kini pokazuje da odrasle osobe koje redovito konzumiraju sirov češnjak imaju 44 posto manje izgleda dobiti rak pluća.

Čak i kad su znanstvenici uzeli u obzir u pušenje – najveći pojedinačni uzročnik raka pluća – uočili su da češnjak još uvijek smanjuje opasnost za nekih 30 posto.
Pušenje uzrokuje najmanje 80 posto slučajeva raka pluća, a pet godina nakon dijagnoze preživljavanje je manje od 10 posto.

Obrana i od drugih zloćudnih bolesti

Prethodne su studije pokazale da češnjak može zaštititi pluća od raznih problema, a služi i kao obrana od drugih zloćudnih bolesti, kao što je rak debelog crijeva. Tako je jedna studija provedena na Sveučilištu u Južnoj Australiji pokazala da češnjak može srezati rizik od tumora debelog crijeva gotovo za trećinu.

U najnovijem istraživanju znanstvenici iz kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti proučavali su podatke 1.424 pacijenata oboljelih od raka pluća i 4.500 zdravih odraslih osoba. Svaki od njih je ispunio upitnik o prehrambenim navikama i načinu života, uključujući i koliko često konzumiraju češnjak i puše li.

Ključni alicin

Rezultati objavljeni u časopisu Cancer Prevention pokazuju da su oni koji su jeli sirov češnjak najmanje dva puta tjedno imali znatno manju vjerojatnost da će dobiti rak pluća, čak i ako su pušili ili su bili izloženi isparavanju ulja za kuhanje, što se smatra još jednim okidačem za bolest.
Nije jasno ima li i kuhani češnjak isti zaštitni učinak. No, prethodna istraživanja pokazuju da se ključni sastojak češnjaka alicin ispušta kad se češanj zdrobi ili nasjecka. Alicin djeluje kao antioksidans jer smanjuje štetu od slobodnih radikala.