Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Pages

Rajčica je najbolja obrana od moždanog udara


Osobe koji vole rajčice imaju manje izgleda za moždani udar, pokazalo je finsko istraživanje po kojem su tijekom desetak godina muškarci s relativno visokim razinama antioksidansa likopena imali 60 posto manje izgleda za moždani udar.

Likopen je tvar koja daje crvenu boju povrću poput rajčica, paprika i lubenica. Za većinu ljudi rajčice su daleko najvažniji izvor likopena u prehrani.

Rezultati istraživanja koje je obuhvatilo oko tisuću muškaraca starih između 45 i 55 godina objavljeni su u časopisu Neurology.

- Likopen je snažni antioksidans - rekao je voditelj istraživanja Jouni Karppi s istočnofinskog sveučilišta u Kuopiju, što znači da pomaže zaštiti stanica u organizmu od oštećenja koja mogu voditi u bolest.

Laboratorijska istraživanja pokazuju i da bi likopen mogao igrati ulogu u borbi protiv infekcije i začepljenja krvnih žila i da bi u tome mogao biti uspješniji od drugih antioksidansa.

No, znanstvenici upozoravaju da istraživanje potvrđuje da i drugi faktori kod muškaraca s visokim razinam likopena mogu igrati ulogu.

Karpi ističe da ovo istraživanje potvrđuje da je u prehrani potrebno unositi mnogo voća i povrća.